Naturlig nagelvård skötsel

Olja olja olja

Ställ gärna en handkräm på handfatet så du kan smörja händerna direkt efter du tvättat dom. De viktigaste egenskaperna med handkrämen är att det är en sån som du gillar, gärna går in i huden snabbt så att du kan fortsätta med sysslorna under dagen. Jag föredrar en som har en lätt god doft så att jag gärna kommer tillbaka till den. En lätt nagelolja kan läggas ovanpå för att hålla fukten inne. Var sparsam med den så den hinner gå in ordentligt. En droppe brukar oftast räcka till 5-10 fingrar.

En nagel består av många tunna lager keratin som är hopfästa med varandra. När en nagel börjar flisa sig betyder det oftast att den är torr och fästena börjar släppa. Det är därför det är så viktigt att hjälpa nageln innan det sker. Nagelolja hjälper till att binda den fukten som finns i nageln och förhindrar att den lämnar nageln och hjälper till att hålla den flexibel. På vintern i det nordiska klimatet blir luften otroligt torr och kylan påverkar de flesta.

Nagelolja som innehåller jojobaolja är speciellt bra då det är den oljan som påminner mest om kroppens egna olja. Myrra är även det ett extrakt som finns i många nageloljor den är antiseptisk och vårdande. Nagelcreme som innehåller sheasmör binder fukt till huden och skyddar den.

Nagelborste är ett essentiellt verktyg som även den passar att ha på handfatet. Ta lite tvål på den när du tvättar dina händer och borsta försiktigt och se till att du kommer åt huden under naglarna ordentligt. Det gäller även korta naglar. Du kan hjälpa till lite genom att trycka med tummen på undersidan av fingrarna och dra huden försiktigt bakåt.

Nagelband. Många tror att nagelbandet är den lite förtjockade huden som visar sig som en liten kant där huden tar slut. Men det stämmer inte. Det äkta nagelbandet är den tunna hinna som växer mellan nageln och hudvecket. På vissa växer den längre och andra nästan inte alls. Man kan se vart den ligger genom att försiktigt skrapa på nageln med tex en annan nagel eller helst en manikyrpinne. Nagelbandet, proteinhinnan, är oftast genomskinlig men kan bli vit om man skrapar på kanten. Det är oftast den som ställer till bekymmer när man ska måla sina naglar. Det kan man enkelt åtgärda genom att försiktigt putta tillbaka nagelbandet helst efter en dusch eller gärna i duschen, då nagelbandet är uppmjukat. Det finns även cremer som heter nagelbandsborttagning. De fungerar oftast som så att de innehåller en syra som löser upp själva proteinet så att det lätt går att skrapa bort. Man måste vara noga med att ej få medlet någon annan stans och speciellt i ögonen eftersom den löser upp proteiner och ögat består av väldigt känsliga proteiner. Så tvätta noga händerna efteråt om du väljer att använda en nagelbandsborttagning.

På kvällen innan du lägger dig är då du kan behandla din hud på djupet och om du har torr hud eller naglar, lägga lite extra energi på att hjälpa dom. Du börjar tex med en mer intensivt återfuktande handkräm, sedan använder du din nagelbandskräm eller olja. Kom ihåg att lägga lite olja under naglarna med.

Om du har glömt eller bara helt enkelt inte hunnit med att sköta dina händer eller naglar under dagen är en kort kvällsrutin obligatorisk.

Lämna ett svar