Nagelhälsa

Det finns en hel del problem man kan ha med naglar och några av de vanligaste ska vi ta upp här. Det finns två grundorsaker och det är genetisk orsak och yttre påverkan. Den genetiska, den är du född med, kan vi inte rå på utan endast försöka stötta på olika sätt. Yttrepåverkan kan vi åtgärda.

Är det skadligt för naglarna att ha gel eller akryl? Enkelt svarat nej. Så länge du själv ansvarar för skötseln och tar bort de på korrekt sätt. Det finns de salonger som använder en felaktig borttagningsmetod, men vid korrekt utförande så är dina naglar som vanligt.

Får man tunna naglar av att ha gellack, gelenaglar eller akrylnaglar en längre period? Nej, de är desamma, men det känns såklart väldigt tunt när du vant dig vid att ha något ovanpå din egen nagel en period. Första dagarna kan de eventuellt kännas lite mjukare, men det är för att fukten i nageln hålls inne.

Vad är en greenie? Först ska vi klargöra hur en greenie kan uppstå. Den kan uppstå vid andra situationer med men tar upp det som kan uppstå just vid olika nagelbehandlingar. En av orsakerna att den kan uppstå är att det kommit en liten luftficka mellan produkt och nagel. Det kommer lite fukt in och då trivs den och förökar sig. Luftfickan kan uppstå av att ett litet dammkorn, ludd eller liknat fastnat under produkten. Den kan även uppstå vid skada, att du slagit i dig eller får en liten spricka, även om du själv lagar din nagel med nagellim. En greenie är ofarlig men inte så rolig att titta på då det är en missfärgning på nageln som sitter kvar tills det vuxit ut.
Du kan tillsammans med din nagelterapeut och eller doktor avgöra vad som passar bäst om detta skulle uppstå. I lindriga fall går det att lägga produkt på, men då krävs kortare intervall vid återbesök för att se så att den hålls under kontroll. Viktigt att hålla den torr och några behandlar med utblandad ättika, vinäger eller tee tree oil.
Det vetenskapliga namnet är Pseudomonas aeruginosa och är en liten bakterie, även felaktigt kallat svamp, den trivs i mörka fuktiga miljöer och färgar av sig där den suttit.

Orsaker som kan slita på dina egna naglar och kan göra så att produkten sitter sämre eller kortare är: skada. slagit i, använda naglarna som verktyg, skriva på tangentbord, virkning, fysiskt hårt arbete, alla yrken eller hobbys där du använder dina händer ofta eller kommer i kontakt med vatten eller starka kemikalier.

Vanliga problem, tex torra skivade naglar som går av eller flagas, kan ibland orsakas av torr luft och kallt väder.

Olika sjukdomar i kroppen kan påverka naglarna negativt tex diabetes eller psoriasis.
I vissa fall kan även vanligt nagellack påverka dina egna naglar. tex stärkande lack kan göra nageln alltför hård så att de keratinbindningar i den egna nageln löses upp och bildar små fickor eller visar sig som väldigt sköra flagnande naglar. I det fallet är det återfuktning och nagelolja som gäller så du håller nageln mjuk och smidig, och att avstå från stärkande lack ett tag och använda det måttligt.

Gula naglar: kan uppstå pga pigment från nagellack, (använd alltid baslack vid manikyr) rökning, eller vid sällsynta fall olika sjukdomar som tex psoriasis, diabetes eller sköldkörtelsjukdom.

Vanliga sjukdomar: nagelsvamp, drabbar väldigt sällan fingernaglarna men om det skulle göra det så ta kontakt med vården. En svampinfektion uppstår när du kommit i kontakt med smittämnen och din egen nagel är mottaglig tex vid skada eller mycket fukt. Några symptom är förtjockad hård gulnad nagel som ibland släpper från huden.

I de flesta fall går det att ha förebyggande åtgärder, som tex att alltid ta hand om sina händer, hålla de undan från yttre påverkan som att använda handskar och återfukta med handkräm och nagelolja.

gelpolish nagelteknolog grön nagel

Lämna ett svar